Authentiek, congruentie of jezelf zijn

Every man builds his world in his own image. He has the power to choose, but no power to escape the necessity of choice.

– Ayn Rand, philosopher

Authenticiteit of authentiek zijn heeft vrij veel aandacht gekregen bij het versieren van vrouwen. Het is ook het meest gehoorde advies met betrekking tot vrouwen versieren. Wees gewoon jezelf, dan komt het vanzelf wel goed. Het probleem is vaak dat je dat tegen mensen kan zeggen, alleen het zal ze niet veel helpen.

Een man die bijvoorbeeld te bang is om de beweging te maken om een vrouw te gaan zoenen, is die nu wel of niet zichzelf?

Je zou kunnen zeggen – nou hij is bang en daar luistert hij naar, dus hij is zichzelf. Je zou ook zeggen, hij is niet zichzelf. Eigenlijk wil hij haar namelijk zoenen, en dat doet hij niet. Zeggen dat hij zichzelf moet zijn, is zeggen tegen iemand met hoogtevrees dat hij niet bang van hoogtes moet zijn. Zo gaat het niet werken. Laten we eerst eens kijken wat authentiek zijn eigenlijk inhoudt.

Wat is authenticiteit of authentiek zijn eigenlijk?

Er zijn ook veel verschillende meningen over authenticiteit. De een zegt dat als je authentiek bent je compleet eerlijk bent, jij je richt op het hier en nu in woord en gebaar en de bezigheid waar je mee bezig bent. Een ander zet dat authentiek zijn juist betekent dat je helemaal gericht ben op jezelf en anderen, en dat je compleet leeft volgens je eigen normen en principes. Hierbij zou je ook nog eens altijd moeten weten waar je leven naar toe gaat en weten wat de betekenis van je leven en de doelen in je leven zijn.

Allemaal heel mooi, bij mij betekent authentiek zijn dat je kan loslaten wie je denkt te moeten zijn en accepteren wie je werkelijk bent. Ik heb er een filmpje over gemaakt.

Op het moment dat jij van jezelf vervreemd raakt ligt de weg open naar allerlei angsten, verslavingen, berusting en zelfs wanhoop. Mensen zijn doordat ze ontevreden zijn met hun ‘nepleven’ telkens op zoek naar ontsnapping uit de werkelijkheid. Ze zijn niet tevreden met hun keuzes. Alleen ze zien geen weg meer om te ontsnappen uit hun huidige werkelijkheid.

Stel je voor iemand met kinderen, te vroeg getrouwd met een vrouw die hem leuk vond. Hij dacht ik trouw met die vrouw, want zij vindt mij leuk. Straks blijf ik alleen achter. Na een tijdje gaat dat toch wringen. Alleen nu zit je daar met een gezin die mede van hem afhankelijk is. Dit is trouwens een verhaal uit de praktijk. Je begrijpt vast dat het moeite kost om dan het roer om te gooien om wel in lijn met je wensen te gaan leven.

Wat kan je helpen om authentiek te leven

  • Wees eerlijk – spreek de waarheid

Veel mensen liegen om toch maar zich beter voor te doen dan dat ze eigenlijk werkelijk zijn. Vaak wordt dit een soort gevangenis van gevoelens die je zeer veel energie kost. Het liegen put je zo langzaam uit totdat je een nog maar een schim bent van jezelf.

Een mooi voorbeeld is Leontien van Moorsel de viervoudig Olypmisch Kampioene. Ze pleegde roofbouw op haar lichaam, en daardoor begon ze zich geestelijk ook steeds slechter te voelen. Maar die gevoelens stopte ze weg. Ze durfde ze zelfs niet met haar ouders of coach te delen. Ze sliep slecht, at amper en voelde zich moederziel alleen omdat ze niemand deelgenoot maakte van mijn meeste intieme gedachten. Uiteindelijk kom je op zo’n diep punt terecht, dat de pijn te groot wordt. Op dat moment blaast zegt maar de vulkaan open. Bij Leontien was dat haar man die zei dat hij zich in de relatie met Leontien niet meer fijn voelde. Op dat moment begon Leontien te praten, en vanaf dat moment vond ze meer tevredenheid met zichzelf en in haar leven. Het begon met eerlijk zijn en wel erover praten.

Als je ook wel eens problemen met eerlijk zijn hebt (en iedereen heeft dat wel eens), dan beveel ik je het boek Radical Honesty van Brad Planton aan.

spreekdewaarheid

 

 

 

 

 

  • Direct, spreek zeer bewust van je zegt en doe het precies

Op het moment dat je durft na te denken over wat je zegt, zul je veel bewuster gaan spreken. Vraag rustig even de tijd, als je ergens over moet nadenken.

Als je zelf authentiek in het leven staat, zul je al snel merken dat vrouwen ook open en direct tegen jou gaan zijn. Op het moment dat je gewoon zegt; “Hee, ik wil met je naar huis gaan want ik wil je zoenen.” Is dat heel eerlijk en direct. Bijna alle Nederlandse vrouwen kunnen dit waarderen. Veel meer nog dan vertellen over een bepaalde film en zeggen “Weet je ik heb die film nog liggen, zullen we die gaan kijken bij me thuis?”

Let wel, een beetje opbouwen is wel nodig. Meteen zeggen, “Ik heb zin om te neuken bij me thuis”, getuigt van weinig sociale intelligentie.

Bouw het op. Zoenen is volledig acceptabel voor haar, en zo kan ze later zeggen – “Het overkwam me gewoon” en kan ze de verantwoordelijkheid voor haar ‘vrouwelijke gedrag”. Sommigen zeggen dat dit gedrag sletterig is. Alleen degene die dat zegt valt zelf ten prooi aan denkbeelden die geen enkele meesterversierder ooit geholpen heeft. Trouwens vrouwen zelf, zijn er ook nooit mee geholpen. Ik verwijs naar mijn post over Sletvrees.

 

  • Spreek over het hier en nu

 

Op het moment dat je merkt dat je over zorgen van het verleden en van de toekomst praat, ben je je zorgen aan het maken over dingen die al gebeurd zijn of zaken die wellicht helemaal niet gaan gebeuren. Hoe het bij het hier en nu en zo werk je al een hele hoop zorgen je leven uit.

 

  • Vertel over je eigen ervaringen – veroordeel anderen niet, vertel alleen hoe jij het ervaart

Je kunt alleen je eigen ervaringen duidelijk vertellen. Op het moment dat iemand je kwaad doet, hoef je iemand geen klootzak te noemen. Vertel gewoon wat het met jou doet. Vertel over jouw gevoel. Hou het bij jezelf. Om authentiek te kunnen leven is het uiterst belangrijk dat jij jouw zielenroerselen kan delen met anderen. Praat erover is een advies wat veel gegeven wordt. Ja, ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Voor veel mensen is praten over hun eigen gevoelens nu eenmaal 1 van de moeilijkste dingen om te doen. Dat geldt zeker voor de:

 

  • mensen die geen “Nee” kunnen zeggen
  • mensen die andermans welzijn voor die van henzelf plaatsen
  • mensen die wat zwartgallig zijn
  • mensen met wat minder zelfvertrouwen

 

Hoor je tot bovenstaande groepen dan is erover praten voor jou nog eens extra moeilijk. Toch blijft mijn advies: zet je er overheen, doe het toch. Want wat is je alternatief, zo blijven doorgaan?

authentiekofjezelfzijn

 Authentieke voordelen met vrouwen versieren

– je bent veel minder energie kwijt

– je houdt je leven daardoor langer vol

– je bent veel meer tevreden met jezelf en je eigen leven

– raar genoeg – en tegen je gevoel in wellicht – je versiert meer vrouwen!

Ben je er klaar voor om meer uit te gaan van jezelf? Ik heb hiervoor een handig handboek geschreven – juist ook met betrekking tot vrouwen versieren en jezelf daarin blijven:

 

Uitgaan van Jezelf! 

 

boekuitgaanvanjezelvoorkant

You can leave a response, or trackback from your own site.