Schaamte en vrouwen versieren

 

Schaamte is een universele emotie. Het is een van de emoties die jou het meeste afhoudt van succesvol vrouwen versieren. In principe geeft schaamte ons namelijk het idee dat we klein, waardeloos en het niet waard zijn om van gehouden te worden.  Het gevolg daarvan is dat je met een heel benauwend gevoel aan het vrouwen versieren slaat. Sterker nog het gevoel van schaamte kan je weerhouden om op een vrouw af te stappen.

Goed omgaan met schaamte

Om met schaamte goed om te kunnen gaan moet je ten eerste accepteren dat schaamte zich ophoudt – en zelfs zich al maar versterkt – bij verdringen, verzwijgen en veroordelen.

 • Als we met hart en ziel vrouwen willen versieren.
 • Als we verlost willen worden van approach anxiety of benaderingsangst.
 • -Als we vrouwen open en eerlijk tegemoet willen treden vanuit een goed gevoel van eigenwaarde

Dan moeten we erover praten.

Angst, kwetsbaarheid en schaamte zijn zaken waar je als man over zou moeten kunnen praten. Schaamte wordt vaak het moeras van de ziel genoemd. Ja, er zijn veel muggen in het moeras en het stinkt er. Toch moet je er wel eens doorheen. Nee,  je hoeft er zeker niet te gaan wonen.

Het is feite pijnlijker om telkens maar aan de kant van het moeras te blijven staan. Veel pijnlijker dan iemand te vragen om te luisteren naar waar jij je voor schaamt. Het kost je nu namelijk een hoop energie om voortdurend maar om het moeras heen te lopen of te blijven staan bij het moeras. Dichtbij het moeras vliegen ook constant muggen en ook daar stinkt het geweldig. Als je  gewoon met enige moeite zou waden naar de overkant ligt een enorme versteviging van je eigenwaarde op je te wachten. Daarnaast heb je een hoop energie over om met de werkelijke dingen des levens aan te gaan —- bijvoorbeeld met vrouwen.

krachtenschaamte

Praten een probleem?

Simpelweg met iemand over de zaken praten die ons in de weg staan is voor veel mannen al een probleem.  Het wordt veel al ervaren als “ik kan het niet alleen”, “ik ben zwak”, en “wat een stom probleem – wie wil me daar nu in helpen?” Toch hoe minder we over schaamte praten hoe meer schaamte in ons leven en handelswijze door zal dringen.

Je energie meer besteden aan je

imago dan aan je werkelijke leven

We besteden onze energie namelijk dan meer om een soort imago in stand te houden ten opzichte van andere mensen. Een imago wat de meeste mensen niet eens opvalt omdat ze meer bezig zijn hun eigen imago in stand te houden.  We willen aardig gevonden worden en het liefst door iedereen. Om aardig gevonden te worden doen we het  wat we het meeste liefhebben geweld aan, namelijk ons eigen leven. Daarnaast is het letterlijk een klap in het gezicht van mensen die van je houden.

Hou je nog van me als ik je

de WAARHEID zeg?

Je zegt namelijk; als je de werkelijke waarheid zou kennen zou je niet meer van me houden….of zou je me niet meer zo aardig vinden…..Schaamte is de universele angst om geen liefde waard te zijn. Als je weet dat liefde en het gevoel erbij te horen (als oorspronkelijk kuddedier) basisbehoeften van mensen zijn, zie je al snel waarom schaamte zoveel akelige dingen bij mensen bewerkstelligt als verslavingen, zelfmoorden, schulden en depressies. Terwijl de oplossing – praten – veel dichterbij ligt.

Ik moet doen alsof alles in orde is – “Ach, ik heb af en toe een vriendinnetje maar  niks serieus” (als je al 6 jaar geen seks hebt gehad)

Niemand mag weten dat – “ik slecht met vrouwen ben en nu boeken over vrouwen versieren aan het lezen ben” als je al 6 jaar geen seks hebt gehad

Vrouwen houden niet van mij want ik ben nog niet “rijk, lang, dun, breed, mannelijk, actief, succesvol” enzovoort genoeg.

Schaam jij je voor je heteroseksualiteit?

Wat zullen ze wel denken als ik mijn ouders vertel dat ik vrouwen op straat aanspreek om ze te versieren? …..Dat je heteroseksueel bent wellicht? Ai, ai daar zullen ze niet blij mee zijn.

Je kunt er wellicht nu om lachen, alleen veel mannen schamen zich letterlijk om heteroseksueel te zijn.

heteroseksueelentrots

Enter de beruchte friendzone bijvoorbeeld. Simpelweg een kwestie van schaamte om als man je seksuele kant aan een vrouw te laten zien. Oh, jee dat vindt ze me wellicht een creep….Nou dat moet dan maar. Het erge is nog als jij je schaamt om als man je seksualiteit te laten zien, schaamt zij zich al helemaal…Niet echt een handige weg om zo tot seks te komen, niet waar? Trouwens er zijn ook vrouwen die wel tegen mannen kunnen die over seksualiteit praten.  Sterker  nog –  er zijn vrouwen die zich daarom juist enorm tot je aangetrokken voelen…..aantrekkingskracht is geen keuze.

vrouwenversierenenschaamte

Hoe kun je schaamte beheersen

en toch vrouwen versieren?

Schaamte kun je op deze manier leren beheersen

 1. je schaamte kan Herkennen – “Hee, daar is het weer”
 2. je er constructief mee om kan gaan waardoor je gevoel van eigenwaarde juist Opbouwt
 3. je jouw schaamte kan delen en juist daardoor de weg naar liefde voor jezelf en van anderen Opent
 4. je over schaamte als emotie kan Praten. Je zegt hoe jij je voelt en je vraagt om steun als je daar behoefte aan hebt

Als ezelsbruggetje kun je aan HOOP denken (Herkennen, Opbouwen, Openen, Praten).

Nummer drie (Openen) lijkt een schijnbare tegenstelling aangezien veel mensen juist niet uit schaamte over bepaalde zaken willen praten aangezien ze denken dat ze dan juist minder aardig gevonden worden. Echter feit is dat altijd weer blijkt dat mensen vereerd zijn als ze deelgenoot mogen worden van jouw schaamte. Het zorgt voor extra verbondenheid tussen jou en de persoon waarmee je jouw schaamte deelt. Kijk maar, de mensen waarvan jij het meeste houdt en de mensen die het meeste van jou houden zijn de mensen die jij goed kent. Daar horen ook altijd de zwaktes van die personen bij. Toch houd je van die personen en heb je ze lief. Waarom denk dat jij dan zo perfect zou moeten zijn om de liefde van anderen te verdienen? Niemand is 1 of 2 slechte eigenschappen of een slechte handeling uit het verleden. Een slechte handeling waar je wellicht nu veel spijt van hebt.

Schuldgevoel en schaamte

Hierbij kom ik gelijk op het verschil tussen schaamte en schuldgevoel. Schuldgevoel kan optreden als je iets hebt gedaan of juist nagelaten wat niet overeenstemt met hoe je wilt zijn. Schuldgevoel gaat over gedrag en schaamte gaat over onszelf. Bij schaamte zeg je min of meer tegen jezelf: “Ik ben slecht”. Bij schuldgevoel zeg je “Goh, dit had ik graag anders willen doen”Schuldgevoel is daarbij vaak positief, terwijl schaamte vaak destructief is.

Schaamte grootste horde om

werkelijk te veranderen

Schaamte is namelijk ongeveer de grootste horde om jezelf werkelijk te veranderen en te verbeteren. Zoals gezegd krijgen we bij schaamte het gevoel dat we de liefde van mensen niet waard zijn. Mensen gaan daarom min of meer op zoek om die liefde wel te ontvangen. Door schaamte vallen mensen andere mensen aan (je houdt niet van – dan houd ik niet van jou), gaan ze die mensen beschuldigen (je houdt niet van me, jij bent het ook niet waard om van te houden) of we gaan zelfdestructief gedrag vertonen (niemand houdt toch van me). Vaak zie je dat in de opvoeding kinderen onbewust geleerd is om zich te schamen voor zichzelf in plaats van hun gedrag. “Je moet je schamen, wat een stout kind ben jij….” Veel kinderen leren ook onbewust dat ze pas goed te zijn als ze iets goed doen. Veel kinderen krijgen namelijk pas een knuffel of een aai over de bol als ze iets goed hebben gedaan. Hier komt vaak perfectionisme je verdere leven binnensluipen. Een logische vervolgstap, helaas wel een hopeloze missie waar je heel veel energie aan kwijt kan raken. Sommige kinderen krijgen zelfs alleen maar straf als ze iets fout hebben gedaan….Wie weet kan je eens terug gaan naar jouw opvoeding, hoe ging het bij jullie thuis?

 

Hoe ga jij om met schaamte?

We hebben gezien dat we over schaamte dienen te praten omdat we dan pas constructief met schaamte bezig zijn. Het eerste wat je zou kunnen doen is eens na te gaan hoe jij reageert als jij je schaamt.

 1. Word je agressief, val je mensen aan en beschuldig jij andere mensen?
 2. Doe je concessies en probeer je andere mensen te ‘pleasen’?
 3. Beweeg jij je weg van andere mensen en probeer jij jezelf onzichtbaar te maken?
 4. Trek jij jezelf terug, zwijg je en tracht je nog harder je geheimen te bewaren?
 5. Iets anders?

Het zou goed kunnen dat jij al deze reacties al een keer hebt gehad. De meeste mensen calibreren (laten hun reacties afhangen van) naar aanleiding van de situatie. Een leidinggevende zal je minder snel agressief benaderen als bijvoorbeeld een onbekende op straat.

Bij wie kan jij terecht?

Volgende wat je zou kunnen doen is na te gaan bij wie je terecht kunt met jouw verhaal over jouw schaamte(s)?

Daarna kun je eens kijken wat het moedigste is wat je nu zou kunnen doen met je schaamte. Kijk Rome en Aken zijn ook niet op 1 dag gebouwd. Wellicht is het al heel moedig voor jezelf om te bekennen dat jij je soms schaamt. Wellicht is het moedig om al 1 klein iets te vertellen aan 1 iemand. Elke stap is er 1, schaam je niet voor je keuze in welke stap jij maakt 😉

Deel jij je verhaal over vrouwen versieren?

Hoop dat er iemand is met wie jij je verhaal kan delen. Is er niemand of is het zo heftigs dat je het niet wilt delen met iemand uit je omgeving, denk dan eens aan een professionele buitenstaander. Praten helpt altijd, ook met volslagen onbekenden. Via je huisarts kun je vaak gratis met iemand gaan praten, en er bestaat ook zoiets als gratis anoniem praten met mensen. Er bestaat anonieme chathulp.nl, een luisterendoor.nl en zoiets als Sensoor – je kunt bellen met ze op 0900 0767  (vijf cent per minuut).

Ik als datingcoach kan je helpen als je problemen hebt met vrouwen versieren. Soms is het mij makkelijker praten omdat ik ook je technische problemen met vrouwen versieren begrijp. De gemiddelde psycholoog of psychotherapeut blijft toch hangen op zijn expertise. Ik kan en vrouwen versieren en heb een opleiding psychotherapie gevolgd. Daardoor kunnen we ook daadwerkelijk de praktijk ingaan en blijven we niet alleen hangen in theorie en het analyseren van je gepieker.

Schaamte en ook perfectionisme zijn vaak hordes met het leren van vrouwen versieren. Deze hordes zijn door jou al weer  makkelijker te nemen met behulp van een datingcoach die precies dezelfde hordes nog dagelijks meemaakt.

Ik hoop je al in ieder geval wat geholpen te hebben met deze post op ons vrouwen versieren blog over schaamte.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.
SmoothDoc says:

Dank je Sander, aardig van je om te reageren hierop.