Triggers en je onbewuste reacties daarop

Heb je het wel eens dat je opeens bijvoorbeeld veel te boos, te angstig of gewoon “TE” reageert op een situatie? Als zoveel mensen ben jij je daar vaak eerst niet van bewust. Vaak vervreemd je mensen van jezelf, en reageer je bewust op hen die reageren op jouw overdreven reactie. Zoals zoveel mensen geef je allereerst de andere mensen de schuld. Zij zien het verkeerd, en jij ziet het goed. Soms bekruipt je wellicht enige twijfel, waarna je op onderzoek uitgaat. Bezit jij al die enige twijfel dan kan deze post je wellicht helpen. Echter heb je geen enkele twijfel dan zal deze post je ook niet gaan helpen. Toch als je aan een pokertafel zit, en je herkent niemand die echt een sukkel is, dan heb je een goede kans dat jij wel eens die sukkel zou kunnen zijn……

Negatieve reactiepatronen zoals woede, angst, of verdriet liggen in ons te slapen totdat er als het ware een trigger voorbij komt. Het is de spreekwoordelijke druppel die de emmer weer doet overlopen. Je hebt het als het goed is wel vaker meegemaakt. Toch is voor je gevoel er opeens een uitbarsting. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand je een sukkel noemt. Oh, oh je wordt niet gerespecteerd. Daar moet op gereageerd worden. Een ander haalt wellicht zijn schouders op. Hij of zij weet wel wat zijn waarde is…..

Bewust worden van jouw triggers?

Heb jij triggers? Zo ja, ken je ze allemaal? Wanneer was jouw laatste ‘te’ heftige reactie? Zie je een patroon in je triggers? Dit soort vragen kan je al helpen om een bewustwording op gang te brengen.

Je ‘TE reacties’ zijn als het ware slapende vulkanen die uitbarsten op het moment dat ergens de druk bij jou te hoog wordt op een zwakke plek. Als je wel eens uitbarst dan kun je er ook eens wat aan gaan doen. Sommige mensen noemen het schaduwkanten. Sommige mensen noemen ook het ‘true colours’. Echter dat is een foute conclusie.

Dit soort uitbarstingen komen allemaal voort uit een bepaald trauma of drama uit je verleden. Het zijn reacties die ons toen als mens in die situatie enorm hebben geholpen. In die zin waren ze enorm nuttig voor ons. Echter ze zijn nu vaak niet meer essentieel. Ze zijn in onze huidige situatie ook vaak niet waar meer.

Het zijn in ieder geval onverwoestbare herinneringen gevormd door een volhardend en onverzettelijk geheugen die diepe littekens hebben achtergelaten op onze hersenstam.

Je wilt dit nooit meer meemaken  

We zijn ooit eens in de steek gelaten, we zijn verraden, we zijn enorm vernederd of zwaar gepest. Hoe dan ook, we zijn gekwetst. Zo gekwetst dat we dat in ieder geval nooit meer willen meemaken.

Even is het bewust en daarna sijpelt het langzaam door terwijl er in onze harde schijf nu een aantal voorgeprogrammeerde reacties worden opgeslagen. Op onze harde schrijf hebben we nu complete formules, plannen en procedures vastgelegd, alles om maar te voorkomen ooit nog in zo’n situatie verzeild te raken.

We nemen ons bijvoorbeeld heilig voor. IK ZAL NOOIT MEER GEKWETST WORDEN

We voegen daarbij nog een procedure toe:  IK NEEM NOOIT MEER RISICO ZONDER TOESTEMMING VAN MIJN MOEDER

OF:  IK GA NOOIT MEER ONBEZORGD EEN RELATIE AAN MET EEN VROUW

Bijgevolg lopen we telkens vaker tegen een situatie aan die ons niet bevalt. Bijvoorbeeld we  hebben vermeden om vrouwen aan te spreken aangezien ze ons kunnen kwetsen. Hierdoor komen we telkens in de meest vernederende situaties terecht. We hebben namelijk nauwelijks ervaring met vrouwen. Dat hebben we immers zorgvuldig vermeden. Moeilijk als 50 % van de wereldbevolking vrouw is, waarvan zeker 1 op de 20 ook nog eens best aantrekkelijk in jouw ogen. Ondertussen blijven je ballen gestaag testosteron in je aderen pompen. Ergens gaat het breken, en barst de vulkaan met een bulderend geraas volledig open. Je raakt bijvoorbeeld veel te snel verliefd op een meisje wat gewoon aardig tegen je is. Ze raakt iets wat verschrikt van je nog al ‘TE’ benadering en je bent weer terug bij af. Je bent weer een vulkaan die op uitbarsten staat, alleen nu met een extra laag lava aan de buitenkant. Waarschijnlijk duurt het nu weer net wat langer voordat je weer uitbarst…..

 

Nooit komt wellicht de kennis tot je dat er een vrouwtje uit een ver verleden je nog steeds loopt te kwetsen. Wellicht iets te veel eer voor een meisje – wat je zo zorgvuldig opgestelde geheime briefje  waarin je verkering vroeg – zomaar hardop voorlas voor de hele klas. Hierna werd je door iedereen uitgelachen. Als je het leest lach je wellicht en denk je aaaah en ach.  Mensen kunnen echter op die ene gebeurtenis hun hele leven lang vastlopen…..Het is maar hoe je op dat moment opgevangen bent en hoe je toen in het leven stond en of je later geluk hebt gehad. Het is maar hoeveel waarde je het nu nog geeft in je huidige leven…..

Hernieuwde gebeurtenis = nieuwe weg?

Echter juist die hernieuwde gebeurtenissen zoals weer hevig verliefd zijn kansen die ons de mogelijkheid geeft een nieuwe weg in te slaan. In plaats daarvan gooien we vaak liever levenslang nog een extra laag lava op onze vulkaan. We hopen eigenlijk onbewust dat de vulkaan niet meer uitbarst op die zwakke plek. Het zal ons leven wel duren…..We stellen ons tevreden met iets wat eigenlijk niet voldoet. Iets waardoor we soms weer een volgende generatie opzadelen met ons onvermogen.

Als we niet die nieuwe weg inslaan raken we steeds meer en meer onze vrijheid en open manier van reageren kwijt. De lava stolt en vloeit niet meer. We zijn alleen nog maar een onbeweeglijke berg van steen geworden, die alleen nog maar vloeit en rommelt en gromt onder de oppervlakte. We hebben een stenen masker op. Achter dat masker spreken we naar en met anderen en maken vaak verwijten naar hen. We projecteren daarmee onze pijn op anderen. Ook kunnen we vanuit deze houding onmogelijk nog zelf achter ons masker kijken.

We zijn van een mens tot een robot geworden. We handelen volgens onze programma’s en scripts zonder enig of al te veel bewustzijn. Vaak houden we ons extra bezig. Dat kan met drugs zijn, met werk, maar ook met iets als sporten of een verzamelwoede.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een tijdje geleden had ik een man in mijn innergame praktijk. Onder hypnose kwam naar voren dat op 15-jarige leeftijd een meisje zijn eerste serieuze relatie verbrak op een manier waar de honden geen brood van lusten. Heel erg, alleen dat was maar 1 meisje en dat meisje was ook wel heel jong. Waarschijnlijk zal zij het nu ook anders doen. Echter 17 jaar later, zat die man er blijkbaar nog steeds mee. Vooraf gaf hij hier geen enkele aanwijzing voor. Behalve toen hij weer bij bewustzijn was en ik voorzichtig vroeg of er iets heftigs was gebeurd op 15-jarige leeftijd. BAM, gelijk kwam het naar voren (mede doordat ik het onbewustzijn gevraagd had of het in het bewustzijn van deze man mocht komen). Vanaf toen was hij bewust van de rol die deze ogenschijnlijk onschuldige break-up van een kalverliefde speelde in heel zijn verdere telkens mislukkende liefdesleven. Als we als datingcoaches alleen maar hem geleerd om vrouwen te versieren was dit verkeerd blijven gaan.

Uitdagingenzijnslechtszegeningen

Echter bewustwording van de invloed van deze schijnbaar onschuldige gebeurtenis gaf hem precies het juiste zetje tot ware genezing. Er zijn nu genoeg leuke meiden die hem openlijk om zijn aandacht vragen. Daarbij is hij ook nog een succesvol ondernemer geworden. Dat is precies wat Dating Doctors voor je kan doen. We bieden een totaal pakket aan. Alleen leren om vrouwen te versieren is vaak een recept voor een tafel balancerend op maar 1 poot. Als het nodig is willen we je een beter doktersrecept kunnen meegeven als alleen maar het leren van vrouwen versieren.

Samen aandacht geven

Bij deze man is er uiteindelijk duidelijk iets veranderd. Het begon met een bewustwording van het zitten in een vicieuze liefdescirkel. Hierna kon hij beginnen met het doorbreken van die vicieuze liefdescirkel. Ook jij kan jouw vicieuze cirkel(s) doorbreken. Door er samen bewust aandacht op te gaan zetten, lossen er zaken op. Je kan je meer en meer  lichter voelen. Je kan zelfs licht gaan uitstralen. Je kan hierdoor zelfs een baken van licht worden voor anderen.  Groeiend bewustzijn begint als een vonkje wat door bevestiging groter wordt. Stap voor stap kan bewustzijn of beter bewust zijn je langzaam laten ontdooien tot een mens waarin kwetsbaarheid, transparantheid, levendigheid, spontaniteit, zelfexpressie en last but not least liefde weer hun volledige plaats in jou kunnen gaan innemen.

Als we nu ontploffen of uitbarsten denken we met onze simpele geest dat we reageren op iets van het nu. Pas als we teruggaan en het initiële trauma durven herinneren en daarbij ook nog eens door dat heftige gevoel van toen durven te gaan lost het op in NIETS.

De geest had het toen voor je opgeslagen omdat je ervaring op dat moment gewoon te heftig was. Je geest heeft je toen even beschermd. De bedoeling van je geest was dat je er nog iets mee ging doen. Daar moet je dan wel een keer toe bereid zijn. Je bent ouder en wijzer geworden. Oud en wijs genoeg om nu wel de volledige ervaring mee te maken. Vaak ben je daartoe pas ECHT bereid als je totaal vastgelopen bent. De pijn is te hevig en heftig te worden. Je wilt er alles voor gaan doen. Belangrijker nog, je wilt er ook alles voor opgeven. Je wilt in ieder geval niet verder op de oude manier. In eerste instantie is het vrij makkelijk om mensen met een motivatie als deze te helpen.

Zij staan namelijk met hun neus op het schilderij. Ik als buitenstaander sta er wat verder van af, waardoor ik al heel snel de juiste vragen stel. Ik help mensen zichzelf te helpen. Daarna staan mensen even in hun hemd en lijkt de situatie eerst erger te worden, voordat het beter wordt. Vertrouwen in het proces is dan iets wat je kan redden. Als coach geef ik daarbij de juiste begeleiding zodat er bij jou zoveel mogelijk energie en motivatie en vertrouwen voor dat proces blijft bestaan. Ik blijf de steeds groter wordende lichtpuntjes aanwijzen. Lichtpuntjes die jij soms volledig verwikkeld in jouw pijn en smart niet meer zo snel ziet.

Uiteindelijk komen de meeste mensen er vroeg of laat achter dat het allemaal alleen maar bestond in hun geest. Hoe langer ze het uitstelden,  hoe meer macht het NIETS kreeg, en hoe meer het NIETS ze bleef kwetsen.

Je ziet ook altijd dat de omgeving is gaan reageren op je masker. Hierdoor voedt de omgeving het NIETS. Echter de meeste voeding aan het NIETS geef of gaf je zelf.

Je robotische zelf

Je robotische zelf slaat namelijk om zich heen, maakt verwijten naar anderen, projecteert zijn pijn op anderen of richt zich juist op het vernietigen van je eigen zelf.

Stel je denkt bijvoorbeeld dat vrouwen niet te vertrouwen zijn. Eigenlijk ben je buitengewoon jaloers. En ja, hoor inderdaad alle vrouwen lopen 1 voor 1 bij je weg.  Niets aan te doen, vrouwen zijn nu 1-maal zo. Nee, ze vinden je veel TE jaloers en wellicht ook wel TE bezitterig. Jaloers zijn is vaak een teken van diepe onzekerheid geworteld in angst om verlaten te worden. De diepgewortelde onzekerheid en angst zorgt er nu voor dat je steeds maar verlaten wordt….een chronische wrangheid die jij telkens maar in je leven toelaat en zelfs voedt…..doordat jij er tot nu toe niets of te weinig aan wilde doen.

Voor iedere buitenstaander is duidelijk dat je robotische zelf een soort vicieuze cirkel is geworden. Je overtuigingen zijn gesterkt door je ervaringen, en je ervaringen versterken weer je overtuigingen. Hier is nog bijzonder moeilijk uit te geraken zonder hulp van buitenaf. Toch zijn er ook nu genoeg mensen die dit lezen, en denken. Huh, ik kan het zelf wel, omdat hulp aannemen voor hun robotische zelf iets is wat alleen watjes doen…..

Robotische zelf

Reactiepatronen die overerven

Het meest interessante wat ik geleerd heb uit onderzoek is dat veel reacties als het waren ook overerven in je familielijn. In mijn eigen familie ontdekte ik bijvoorbeeld dat over gevoelens door mannen in onze familie niet gepraat werd. Mijn overgrootopa, mijn opa, mijn vader overal kreeg ik bevestiging van iets waar ik zelf mee kamp.

Gevoelens in mijn familie worden alleen geuit door middel van acties. Iets waar ik mijn hele leven lang mee te maken heb. Zo’n familielijn of familietrek wordt gemiddeld 7 generaties voortgezet. Hoe dat zo? Gemiddeld om de 7 generaties staat er een spreekwoordelijke held op. Een held in de zin van een man of vrouw die de familietrek of zeg maar zware familie ketting doorbreekt.

Het zijn de meest onbewuste dingen in een familie waar jij je vaak pas bewust van wordt als je met schoonfamilie of buitenstaanders spreekt. Ze hebben het over een typisch familietrekje. Niemand in jouw familie zal er echter iets over zeggen. Voor hen is het gewoon normaal. Voor jou is het normaal. Totdat je in jouw eerste stappen naar de buitenwereld meemaakt dat niets zomaar normaal is.

Ik ben er nu bewust van, en daardoor kan ik nu bewust wat met deze emotionele erfenis. Als jij teruggaat en gaat praten met je familie dan ga je bepaalde onbewuste uitdagingen gewoon tegenkomen.

De appel verder van de boom laten vallen.

appelvaltvervandeboom

 

 

 

 

 

 

Ben jij je er bewust van dat je wellicht onbewust een familietrekje voortzet? Op het moment dat jij er bewust van bent en er iets aan wilt doen is de ketting gebroken. Hij zit vaak nog wel om je heen, en je sleept de ketting nog heel je leven een beetje met je mee. Jij zal er altijd je hele leven bewust mee bezig moeten gaan. Gelukkig hoeven jouw kinderen dat helemaal niet meer.

Wees daarbij mede attent op een meepratende onbewuste omgeving of een reagerende vijand die jouw uitdagingen in je emoties onbedoeld kunnen voeden. De omgeving wil niet dat jij verandert aangezien ze gewend zijn aan je oude zelf. Je vijand wil graag blijven profiteren van je onbewuste zwakke plekken. Hij of zij wil dat jij aan die pokertafel blijft zitten en je “TELLS” blijft afgeven.

 

Wat kan jij nu meteen al doen?  

  1. Ademhalingsoefeningen
  2. Accepteer je reacties op triggers

Bewust ademhalen waardoor rust en ontspanning ontstaat helpt om bewuste aandacht te scheppen is iets wat je meteen kan gaan doen.

Boedha

Hoe werkt het?

Je vult je lichaam met zoveel mogelijk lucht door in één teug diep in te ademen. Hierna ontspan je en adem je uit. Dat doe je 30 keer.  De laatste keer adem je uit en wacht je op de impuls van je lichaam om weer in te ademen. Dat gehele patroon blijf je herhalen gedurende 10 minuten.

Een tweede wat je kan dan is het accepteren van je reactie op je trigger.

Accepteren van je reactie op je trigger

Het accepteren van je reactie is iets wat een deel van de voeding afsnijdt. Het “TE” hoe raar wellicht ook wordt hierdoor niet groter. Je kan kwaad op jezelf worden waardoor er juist minder liefde en compassie voor jezelf en daardoor ook voor anderen ontstaat. De pijn wordt namelijk alleen maar groter. In plaats daarvan concentreer jij jezelf op begrip en acceptatie van je reactie. Je bent ook maar een mens. Wees dankbaar voor je reactie aangezien je geest je alleen maar helpt om er bewust van te worden. Vergeef jezelf jouw “TE” reactie en laat daarmee het ook los.

Van daaruit kun je zonder extra last van zelf opgelegde negativiteit gaan werken aan verdere bewustwording waarom je zo “TE” reageerde.

Wil je sneller gaan of kom je zelf niet achter jouw redenen van je “TE” ? Een goede coach kan je daarin altijd begeleiden. Laat een berichtje achter wat jouw “TE” trigger is, en we komen in ieder geval altijd met een afgewogen reactie waar je weer verder mee kan.

Verder wensen we jou weer een goed 2015 vol groei en ontwikkeling!

Kijk ook even op vrouwen versieren met de jaarwisseling!

Op  ZONDAG 18 JANUARI geven we nog een GRATIS SEMINAR met waardevolle informatie waar jij je voordeel mee kan doen. Wil je ook komen, stuur een berichtje naar info@datingdoctors.nl met in het onderwerp Zondag 18 januari, en je telefoonnummer. Op zaterdag 17 januari krijg je dan van ons een bericht op je telefoon over de geheime locatie in Rotterdam. Plaatsen zijn beperkt, dus doe dat nu gelijk als je jouw verdere ontwikkeling in pick up tenminste serieus neemt…..

Gratisversiertipsomvrouwenteversieren

You can leave a response, or trackback from your own site.